Βιογραφικό σημείωμα:

Η Σοφία Χατζηπαναγιώτου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε αισθητικός σε ιδιωτική σχολή και το 1969 έφυγε στο  Λονδίνο για περαιτέρω σπουδές στην αισθητική και την αγγλική γλώσσα, κουβαλώντας  στις αποσκευές της τις αξίες της οικογένειάς της και της πόλης της.

Την περίοδο αυτή στο Λονδίνο άνθιζε το ενδιαφέρον για τις Ανατολικές παραδόσεις και τη γιόγκα. Τότε γνώρισε για πρώτη φορά την Iyengar γιόγκα με την Silva Mehta και τον ίδιο τον Iyengar. Το 1973 επέστρεψε  στην Ελλάδα και ίδρυσε το «Ευ Zειν», το  πρώτο κέντρο yoga και εναλλακτικής αισθητικής στη Θεσσαλονίκη, διδάσκοντας αρχικά Iyengar yoga.

Το 1979 παντρεύτηκε και απέκτησε δύο παιδιά, τον Θεόδωρο και την Ισιδώρα. Την δεκαετία του 1980 έγινε μέλος της Iyengar  "LOYA" (Light on yoga association of U.K) και άρχισε να αρθρογραφεί στο περιοδικό της LOYA. Τη δεκαετία του 1990 ασχολείται ενδελεχώς με την εκπαίδευση της στην Iyengar yoga με βοηθήματα, το 1991 συμμετέχει στο συνέδριο - σεμινάριο που οργάνωσε η Loya στο πανεπιστήμιο του Brighton και το 1992 σε συνέδριο στο πανεπιστήμιο του Kent. Το 1993 εκπροσώπησε την Ελλάδα στο  παγκόσμιο συνέδριο Iyengar στο Crystal Pallas στο Λονδίνο, όπου μαζί με άλλους 3000 μαθητές από όλο τον κόσμο παρακολούθησε εντατικό σεμινάριο με τον ίδιο τον Iyengar.

Το 1994 συμμετείχε σε εκπαιδευτικό σεμινάριο στη Γαλλία (Blacons) με τον πρωτοκλασάτο δάσκαλο του Iyengar,  Biria. Το 1995 εκπαιδεύθηκε στο σεμινάριο Iyengar στο Bretton Hall του Leeds  με την Silvia Prescott. Το καλοκαίρι του 1996 κάνει το πρώτο της ταξίδι στην Ινδία και επισκέπτεται στη Puna το Αshram του Iyengar. Εκεί παρακολουθεί μαθήματα του Iyengar και των παιδιών του, του Prasant και της Geeta.

Με την  επίσκεψη στη Puna ολοκληρώνεται και η  αποκλειστική περίοδος Ιyengar γιόγκα για τη Σοφία. Μετά από αυτή την εμπειρία αποφασίζει ότι  δεν επιθυμεί να ανήκει ή να προσκολληθεί σε μία συγκεκριμένη σχολή και μεθοδολογία της γιόγκα, όπως πολλοί άλλοι παλιοί δάσκαλοι της εποχής της. Ο δικός της σκοπός είναι να συνεχίσει το ταξίδι αυτογνωσίας και να αναπτύξει τη δική της μέθοδο στη γιόγκα, αξιοποιώντας τις γνώσεις και την εμπειρία των προηγούμενων χρόνων και των σπουδών της. Εξακολουθεί όμως να θαυμάζει και να σέβεται απεριόριστα τον Ιyengar, θεωρώντας τον το μεγαλύτερο δάσκαλο που έδειξε στο δυτικό κόσμο ότι η γιόγκα είναι δρόμος αυτογνωσίας, απεξάρτησης και ελευθερίας.

To 1998 επικοινωνεί με τη σπουδαία δασκάλα της γιόγκα Vanda Scaravelli. Η σπουδαία αυτή δασκάλα  είναι τότε ήδη 80 χρονών,  και έτσι τελικά συναντιέται στην Τοσκάνη με την Sandra Sabatini,  καθ' υπόδειξη της Scaravelli, όπου και εκπαιδεύεται στην μεθοδολογία της Vanda Skaravelli. Το 1999 επισκέπτεται το Zinal της Ελβετίας με την  Euro yoga  και  εκπαιδεύεται στη μεθοδολογία της Αshtanga. Συναντιέται επίσης με τον Paul Harvey πρωτοκλασάτο μαθητή του Desikashar, γιό του Krisnamacharya. Μαζί του εκπαιδεύεται στη Viny yoga και την τέχνη της αναπνοής,  τη Pranayama. Ακόμη ασκείται στη Dru yoga, με τον Cris Barrington  και σε τεχνικές Διαλογισμού. Ενώ κοντά στον Σούφι Babacar εκπαιδεύεται σε τεχνικές  Σούφι.

Με αφορμή τη γιόγκα:

Στα τέλη του 1999 ξεκινάει πιο συνειδητά  το δικό της  εσωτερικό  ταξίδι. Οι γνώσεις και η εμπειρία της από την πολύχρονη ενασχόλησή της με τη γιόγκα την οδήγησαν στη δημιουργία μιας προσωπικής μεθοδολογίας, που την ονόμασε  «Ελληνική  Yoga του Κύκλου και του Σταυρού». Η μέθοδος αυτή επιχειρεί να συνδυάσει δημιουργικά στοιχεία του Ελληνικού και του Ινδικού πολιτισμού και έχει ήδη γίνει ευρύτερα γνωστή μέσα από εισηγήσεις και workshop στα παγκόσμια συνέδρια της International Yoga Federation στο Βουκουρέστι, στην Κοπεγχάγη, στη Ρώμη και στο Βελιγράδι.

Σήμερα η Σοφία Χατζηπαναγιώτου παραμένει στη Θεσσαλονίκη, διευθύνει και διδάσκει γιόγκα στη σχολή της, που ονομάζεται «Ευ Ζείν». Η σχολή είναι πιστοποιημένη  από την Euro yoga και την  IYF (international yoga federation). Εδώ η γιόγκα προσεγγίζεται κυρίως ως μέσο σωματικής θεραπείας και αποκατάστασης. Τα μαθήματα είναι ομαδικά και ατομικά και απευθύνονται σε ανθρώπους κάθε ηλικίας, όποια κι αν είναι η φυσική τους κατάσταση. Λειτουργούν και τμήματα μαθητών που απευθύνονται σε άτομα με  μυοσκελετικές  παθήσεις.

Προσωπικό όραμα:

Πιστεύοντας ότι η γιόγκα είναι μέσο για την αυτογνωσία μας, η Σοφία Χατζηπαναγιώτου συνεχίζει  το προσωπικό της ταξίδι αναζήτησης και εμπειρίας. Φοιτά στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο, στο τμήμα Ανθρωπιστικών σπουδών με κατεύθυνση  στον Ελληνικό πολιτισμό, που τον βλέπει ως ένα διαβατήριο προς την προσωπική ελευθερία, τη σύνδεση με την ανθρώπινη φύση μας και την Φύση. Συνεχίζει να διδάσκει αλλά και να μαθαίνει η ίδια από τους μαθητές της.